Το Blog αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και την οργάνωση των κινήσεων του κινήματος των αγανακτισμένων στη Μυτιλήνη από όλους!! Όλοι έχουν την δυνατότητα μέσω αυτού του blog να αναρτούν ιδέες, απόψεις, νέα - οποιοδήποτε ενημερωτικό υλικό που αφορά την προσπάθειά μας στέλνοντας το mail τους στο: aganaktismenoimytilene@hotmail.gr ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον τομέα αναρτήσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ" ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!! ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ "ΑΧΡΩΜΟΥΣ" ΠΟΛΙΤΕΣ!!!

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πρακτικά Ανοιχτής Συνέλευσης Μυτιλήνης 07.06.2011


Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη συζήτηση γύρω από τα προβλήματα τού πανεπιστημίου και τη σχέση πανεπιστημίου και κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, έγινε ενημέρωση από άτομα της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο σήμερα. Ακούστηκαν τα παρακάτω:

Λαμβάνουν χώρα μείωση προϋπολογισμού, μείωση μισθών, περικοπές πιστώσεων για νέες θέσεις, αυθαιρεσία από πλευράς υπουργείου ως προς την κατανομή των νέων θέσεων, στοχοποίηση μονάδων, συγχωνεύσεις τμημάτων, συρρίκνωση της ερευνητικής χρηματοδότησης, περικοπές ως προς τις διευκολύνσεις φοιτητών, κίνδυνος εξαφάνισης ειδικοτήτων και επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Όλα αυτά συνεπάγονται μια ποιοτική παρακμή της εκπαίδευσης και μια υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Ήρθαμε για να βρούμε συλλογικούς δρόμους αντίστασης, λύσεις. Αγωνιούμε για την πορεία τού πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας και τα ζητήματα είναι ευρύτερα και απαιτούν κοινούς αγώνες.

Το ζήτημα είναι σαφώς γενικότερο και αφορά, όχι μόνο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Οι γονείς θα φτάσουν σε σημείο να μην μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους. Θα περιοριστεί η παραγωγή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και έρευνας. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας, αποτελεί μέρος της.

Ακόμη και εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, το πρόβλημα υποβαθμίζεται όταν ανάγεται αποκλειστικά και μόνο στη διάσταση ότι «μια κυβέρνηση μας αδικεί». Πρέπει να μπει συνολικότερα και ως προς το τι κάνουμε εμείς για τη βελτίωση και υπεράσπιση του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο πρέπει να ενισχύσει τους ευρύτερους αγώνες της κοινωνίας, αλλά θέλουμε και εμείς τη συμπαράσταση της ευρύτερης κοινωνίας.

Κατεβήκαμε ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι φορέων και οι σύλλογοι στους οποίους κινούμαστε δεν είναι γραφειοκρατικοί επαγγελματιών συνδικαλιστών. Σεβόμαστε τη διαδικασία που ακολουθείται στην Ανοιχτή Συνέλευση.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των πανεπιστημιακών μελών και των υπόλοιπων παρευρισκομένων και ιδέες κοινών δράσεων. Ακούστηκαν τα παρακάτω:

Το πανεπιστήμιο πρέπει να κατέβει στην πλατεία. Η παραγωγή και διακίνηση της γνώσης να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.

Το πανεπιστήμιο που θέλουμε δεν έχει σχέση με κόμματα. Θέλουμε δημόσιο και όχι κρατικό πανεπιστήμιο.

Ακούστηκε σύντομο ιστορικό της ίδρυσης τού πανεπιστημίου.

Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι κοινωνικό.

Διαβάστηκε το Ψήφισμα που κατέθεσαν πρωτοβουλίες προερχόμενες από την πανεπιστημιακή κοινότητα και αποφασίστηκε (κατά πλειοψηφία) συνυπογραφή του από την Ανοιχτή Συνέλευση - επισυνάπτεται.

Προτάσεις δράσεων που ακούστηκαν:

Να γίνονται μαθήματα στους δρόμους με κινηματικό χαρακτήρα.

Το πανεπιστήμιο να γίνει ένα με την κοινωνία, πλημμυρίζοντας τους δρόμους στις 15 Ιούνη.

Παρέμβαση διακοπής της επόμενης συγκλήτου στις 7 Ιουλίου.

Δράσεις αντι-πληροφόρησης.

Κατάληψη πανεπιστημίου μέχρι τις 7 Ιουλίου και αναστολή λειτουργίας.

Να μη λειτουργήσουμε εκβιαστικά. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι και δεν χρειάζονται άσκοπα lock-out.

Παράσταση διαμαρτυρίας.

Να πάρουμε απόφαση για αναστολή λειτουργίας και να καλέσουμε τους φοιτητικούς σύλλόγους.

[Τέθηκαν σε λειτουργία διαδικασίας σύνθεσης ενός ψηφίσματος, κατόπιν σχετικής πρότασης]

Είναι άσκοπο να βγάζουμε μόνο ψηφίσματα.

Το ψήφισμα βγαίνει για να μπορέσουμε να κάνουμε πατρέμβαση στη σύγκλητο.

Δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς απόφαση αναστολής.

Μπορούμε να δηλώσουμε, όμως, συμπαράσταση στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να οργανώσουμε αντι-μαθήματα, και ο καθένας που έχει κάτι να προσφέρει ας δηλώσει διαθεσιμότητα.

[Διαβάστηκε το ψήφισμα και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - επισυνάπτεται]

Αναστέλλοντας τη λειτουργία, σταματάμε να χαλάμε λεφτά και τους δίνουμε άλλοθι.

Αναστολή λειτουργίας δεν σημαίνει ότι το κλείνουμε, αλλά ότι οργανώνουμε εναλλακτικά πράγματα σε μια προσπάθεια να ανοίξει το πανεπιστήμιο στην τοπική κοινωνία.

Έγινε μια παρέμβαση και διαβάστηκε κείμενο συλλογής υπογραφών που αφορά την 3η αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα της Παλαιστίνης.

Αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει και μια συζήτηση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έγινε ενημέρωση ότι αύριο (08.06, 09:00) θα γίνει κλείσιμο τού νοσοκομειακού ταμείου από ιατρικούς συλλόγους για να μπορεί ο κόσμος να εξετάζεται χωρίς να πληρώνει τα 5 ευρό. Αποφασίστηκε να στηριχθεί η δράση από όποιον κόσμο μπορεί να παρευρίσκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!