Το Blog αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και την οργάνωση των κινήσεων του κινήματος των αγανακτισμένων στη Μυτιλήνη από όλους!! Όλοι έχουν την δυνατότητα μέσω αυτού του blog να αναρτούν ιδέες, απόψεις, νέα - οποιοδήποτε ενημερωτικό υλικό που αφορά την προσπάθειά μας στέλνοντας το mail τους στο: aganaktismenoimytilene@hotmail.gr ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον τομέα αναρτήσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ" ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!! ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ "ΑΧΡΩΜΟΥΣ" ΠΟΛΙΤΕΣ!!!

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 18/06

Ø Να καθόμαστε κυκλικά.

Ø Εκτός από τα θεωρητικά, να συζητάμε τα τοπικά προβλήματα και να δούμε πάνω σε αυτά πώς θα δράσουμε.

Ø Να κρατάμε με μεγάλη τυπικότητα το ταμείο. Επιτροπή για τα οικονομικά για να υπάρχει διαφάνεια για να μην αναπαράγουμε πρακτικές που μας έφεραν μέχρι εδώ. Αφού θέλουμε να οργανώσουμε την κοινωνία από τα κάτω, να μην υιοθετούμε πρακτικές από τα πάνω.

Ø Αρχίζουμε να γινόμαστε γραφειοκράτες και να δημιουργούμε καχυποψία. Το σοβαρότερο ζήτημα είναι να συζητάμε πώς θα διευρύνουμε τη διαδικασία και θα μαζικοποιήσουμε την πλατεία.

Ø Ήδη κρατάμε αποδείξεις για τα περισσότερα έξοδα.

Ø Μπορούμε να κρατάμε ένα τετράδιο για τα έσοδα και τα έξοδα μαζί με ένα φάκελο για τις αποδείξεις.

Ø Έγινε πρόταση για άνοιγμα της πλατείας. Όλο το νησί ξέρει για τους αγανακτισμένους. Αποφάσεις έχουμε πάρει, διαθεσιμότητες δεν δηλώνονται. Όσον αφορά την κομματικοποίηση, δεν μπορούμε να στερήσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να ανήκει κάπου, αρκεί να μην προβάλλει την κομματική του ταυτότητα εις βάρος αυτού που γίνεται εδώ.

Ø Όσοι είναι σε κόμματα οικειοθελώς να αφήνουν περισσότερο χώρο στους υπόλοιπους. Αφού υπάρχει εδώ και το πανεπιστήμιο να οργανώσουμε ευρύτερες συζητήσεις.

Ø Τρίτη και Παρασκευή έχουμε θεματικές συζητήσεις και τις Τετάρτες έχουμε προβολές.

Ø Να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες. Με τον ίδιο τρόπο που έγινε με τις θεματικές. Θα μπορούσε να οργανωθεί για παράδειγμα μια κουβέντα από αυτούς που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Ø Επιτέλους διεκδικούμε το δημόσιο χώρο.

Ø Οι περαστικοί θα κάτσουν αν κάνουμε ουσιαστικές και ελκυστικές τις συζητήσεις και τις δράσεις μας. Η μαζικοποίηση δεν πρέπει να μας αγχώνει. Να μην φοβόμαστε το μικρόφωνο, πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό για να μιλάμε όλοι. Συνάνθρωποί μας θα μας ακούσουν. Να μην έχουμε αυταπάτες. Ήδη στήνουν το επόμενο πολιτικό σκηνικό. Εμείς είμαστε ο αστάθμητος παράγοντας ανατροπής και πρέπει να αφήσουμε τα διαδικαστικά και να μπούμε σε θέματα ουσίας.

Ø Θέματα τοπικά, χώρας και διεθνή. Όλο το χρέος δεν είναι τίποτα άλλο παρά τόκοι και χρεολύσια. Δεν έρχονται χρήματα στην πραγματική οικονομία. Τόσα λάδια έχουμε και δεν έχουμε εμφιαλωτήριο. Πουλάμε φτηνά και την υπεραξία την καρπώνονται άλλοι.

Ø Παγκόσμια οικονομική κατάσταση και τοπικά προβλήματα. Δεν έχουμε μπροστά μας τη βουλή. Να κατανοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο αλλά να επικεντρωθούμε στα προβλήματα εδώ και να τα συνδέσουμε.

Ø Ενοποιούνται τα υπουργεία, π.χ. υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων. Θα γίνουν αλλαγές που δεν ξέρουμε. 500 φάρμακα έπαψαν να συνταγογραφούνται. Βγήκαν από τις λίστες τα αντιβηχικά και το χειμώνα θα έχουμε πρόβλημα, ιδιαίτερα τα παιδιά. Ψηφίστηκε πριν 15 μέρες να κοπούν στους ανάπηρους τα επιδόματα, τα βοηθήματα και η ειδική χαμηλότερη συμμετοχή στα φάρμακα. Οι καρκινοπαθείς παίρνουν φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων αλλά οι φαρμακευτικές θα κόψουν τις προμήθειες λόγω χρεών. Ο Λοβέρδος βρέθηκε με τους φαρμακοποιούς και τελικά δεν θα ανοίξει το επάγγελμά τους. Τέτοια προβλήματα βλέπω καθημερινά στη δουλειά μου.

Ø Να μην μιλάμε γενικά. Να συνδέσουμε το τοπικό με το γενικό. Να αναγνωρίσουμε και τις δικές μας ευθύνες, να μην κατηγορούμε μόνο. Ποια είναι η συμμετοχή μας; Πώς θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας;

Ø Αυτό που πιέζει ασφυκτικά είναι η παρεμπόδιση της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Ο κύριος τρόπος είναι η εξωστρέφεια.

Ø Πιστεύω ότι το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί γιατί δεν βλέπω αύξηση της πίεσης. Και αυτό μόνο κεντρικά μπορεί να γίνει.

Ø Γιατί να μην έχουμε μαζί μας και το δήμαρχο; Να απευθύνει αυτός λόγο μέσα από τα ΜΜΕ.

Ø Ο Βουνάτσος από την πρώτη μέρα κλαίγεται για τα οικονομικά του Δήμου. Σαν τον Παπανδρέου έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και τελικά αύξησε τα δημοτικά τέλη. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών για όσα συμβαίνουν. Υπήρξε και τόσα χρόνια βουλευτής. Ευπρόσδεκτος είναι αλλά όχι να τον καλέσουμε κιόλας. Η συζήτησή μας είναι χαοτική. Γι’ αυτό το λόγο φυλλοροούμε ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. Έχω την αίσθηση ότι είμαστε περισσότερο λοχαγοί και λιγότερο στρατιώτες (βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Ο Κονδυλούδης στη φυλλάδα του έκανε λόγο για γκρουπούσκουλα που κινητοποιούν ελάχιστους ανθρώπους και τους στρέφουν με ψηφίσματα ενάντια σε βουλευτές που είναι εκλεγμένοι από χιλιάδες κόσμο. Ό,τι κι αν είναι, έχει και ένα μικρό δίκιο. Πρέπει να μαζέψουμε υπογραφές για να του κλείσουμε το στόμα. Και έχω ξαναπεί ότι νομίζω ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα συντονιστικό για να αναλαμβάνει κάποια διαδικαστικά.

Ø Ακόμα και ένας άνθρωπος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι δημοκρατία. Δεν πρέπει να είμαστε 100 για να έχουμε άποψη. Προβλήματα οργανωτικά θα έχουμε πάντα και καλά θα κάνουμε να συμβιβαστούμε και να μάθουμε να λειτουργούμε με αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι με μαζικό τρόπο για να ενημερώσουμε και να φέρουμε τον κόσμο εδώ.

Ø Να προσκαλέσουμε το Βουνάτσο, αφού λέει ότι είναι αντιμνημονιακός, να μας ναυλώσει ένα καράβι να πάμε όλοι στην Αθήνα τη μέρα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου γιατί εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι. Θα αρνηθεί, αλλά τότε θα ξέρουμε με αποδείξεις με ποιους έχουμε τελικά να κάνουμε.

Ø Είναι παγίδα να κουβεντιάζουμε τα οργανωτικά χωρίς να έχουμε θέσει πρώτα κάποιους προβληματισμούς και να τους έχουμε συζητήσει.

Ø Να οργανώνουμε τις ομάδες που θα αναλαμβάνουν μια δουλειά την ώρα που θα ψηφίζουμε την κάθε απόφαση. Έτσι θα συγκροτούνται και θα λειτουργούν. Και πρώτος που πρέπει να αναλαμβάνει κάτι είναι αυτός που το έχει προτείνει.

Ø Νιώθω ότι υπάρχει άγχος όσον αφορά την παραγωγή της συνέλευσης. Αυτό δημιουργεί κούραση και αποστασιοποίηση. Δεν χρειάζεται να βγάζουμε καθημερινά αποφάσεις και δράσεις. Είναι περίεργο να μιλάμε για εξωστρέφεια τη στιγμή που βρισκόμαστε στην πλατεία. Τι είναι πιο εξωστρεφές από αυτό; Μικρές εκδηλώσεις με απλά καθημερινά πράγματα για να κρατηθούμε. Παρεμβάσεις σοβαρές έχουμε κάνει (Δημοτικό Συμβούλιο για τους άπορους, διαμαρτυρία στο Σηφουνάκη στη μαρίνα). Το σημαντικότερο είναι που υπάρχει εδώ παρουσία ελεύθερη.

Ø Είμαι επισκέπτης. Συμμετέχω στην πλατεία της Χαλκίδας. Μπορούμε να επαναφέρουμε προτάσεις που έχουν απορριφθεί ξανά προς συζήτηση αφού κάθε μέρα ο κόσμος αλλάζει και μπορεί τελικά μια ιδέα που είχε αρχικά απορριφθεί, κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί και να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική. Εμείς πρέπει να θυμόμαστε «η ισχύς μας εν τη ενώσει μας» και το δικό τους αντίδοτο, το «διαίρει και βασίλευε» για να πετύχουμε το πρώτο ώστε να αποτρέψουμε το δεύτερο.

Ø Ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι αιρετοί παράγοντες είχαν αρκετό χρόνο να διαφοροποιηθούν και δεν το έκαναν με δική τους πολιτική απόφαση. Τα πολιτικά γεγονότα μας βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Οι πλατείες έβαλαν τρικλοποδιά στην κυβέρνηση. Το κίνημα πρέπει να έχει στόχο. Ο αγώνας πρέπει να είναι παρατεταμένος είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε τώρα. Πρέπει να κρατήσουμε το ηθικό μας ψηλά. Γνωριστήκαμε, οι καρδιές άλλαξαν, συνδιαλεγόμαστε, επιμένουμε. Μαζικά στο μέτρο του δυνατού για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο μεσοπρόθεσμο.

Ø Τα κινήματα της πλατείας έχουν βασικό στόχο το Μνημόνιο II. Έρχεται τώρα η μητέρα των μαχών. Τα μέσα των κινημάτων είναι συγκεκριμένα. 1ον και βασικότερο η απεργία. Έχει προκηρυχθεί 48ωρη. Πρέπει να την υποστηρίξουμε ώστε να είναι μαζική και επαναστατική. Να κλείσουν τα πάντα, να σπάσει η κανονικότητα. 2ον μέσο πάλης η πορεία. Οι άνθρωποι που συνδιαλέγονται μεταξύ τους να συνδιαλέγονται και με το χώρο. 3ον οι καταλήψεις των δημόσιων κτηρίων (όπως έγινε Σέρρες, Ηράκλειο και αλλού). Το επόμενο 10ήμερο θα πρέπει παράλληλα με τα άλλα που έχουμε προγραμματίσει να έχουμε στη συνείδησή μας ότι πρέπει να στηρίξουμε τα μέσα αυτά, μαζί με το νέο μέσο που αναδείχθηκε τώρα, τις πλατείες, που θα οδηγήσουν στην ανατροπή.

Ø Οι πορείες και οι καταλήψεις μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Στις πλατείες πρέπει να βρισκόμαστε.

Ø Πρέπει να είμαστε στους δρόμους. Να βάλουμε ένα όριο στη συνέλευση, μια ώρα λήξης.

Ø Παρόλο που δεν είμαστε πάρα πολλοί μαζικοί, είναι πάρα πολύ θετικό ότι η σύνθεση της πλατείας μεταβάλλεται, περνάει πολύς κόσμος. Ο πλούτος της πλατείας είναι οι διαφορετικές σκέψεις. Δεν αντικαθιστούμε τις απεργίες και τις πορείες. Πριν βρούμε τα καινούρια, δεν μπορούμε να πετάξουμε τα παλιά.

Ø Είναι επιπόλαιο να θεωρούμε ότι οι πλατείες γεννήθηκαν από το μεσοπρόθεσμο. Ο κόσμος περιμένει ένα συμβολικό γεγονός για να βγει στους δρόμους (π.χ. δολοφονία Γρηγορόπουλου). Έτσι και τώρα περίμενε το μνημόνιο και τις αντιδράσεις που ξεκίνησαν στο εξωτερικό και γέμισε τις πλατείες. Το μεσοπρόθεσμο θα περάσει κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτό που έχουμε να κερδίσουμε από τις πλατείες είναι την οργάνωση των συλλογικών αντιστάσεων. Να μην πέσουμε στην παγίδα να διαλυθούμε μόλις ψηφιστεί. Γιατί τελικά το πραγματικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και σ’ αυτό είναι που απαντούν οι πλατείες.

Ø Η πλατεία είναι μια συνεχόμενη δράση και μετά το μεσοπρόθεσμο.

Ø Παράδειγμα συλλογικής δράσης στον Όμιλο Μπόμπολα. Εκβιασμός 1200 εργαζομένων, ο οποίος πέτυχε από τον εργοδότη. Άρα οι συλλογικές δράσεις οι τοπικές ελλοχεύουν έναν κίνδυνο. Μέσω εκβιασμού σταματάει η δράση.

Ø Διαφωνία ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι ενδεικτικό της σημασίας της απεργίας ως μορφή πάλης.

Ø Ο συντονισμός μπορεί να επανέλθει όταν το απαιτήσουν οι ανάγκες.

Ø Δυο επιστολές στην μητρόπολη και στο δήμο για τους άστεγους. Πότε να κληθούν για να συζητήσουμε. Πρόταση για την Κυριακή 26/06.

Ø Να αποδεχθούμε τους εκπροσώπους ως άτομα για να μας απαντήσουν στα προβλήματα.

Ø Διαμόρφωση του χώρου από την πλατεία.

1 σχόλιο:

  1. παιδια επειδή λόγω εξεταστικής δεν παραβρέθηκα στις 2 τελευταίες συνέλευσεις.Σήμερα τι ώρα είναι η συλλογική κουζίνα?τι ώρα θα φέρουμε τα φαγητά εννοώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!