Το Blog αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και την οργάνωση των κινήσεων του κινήματος των αγανακτισμένων στη Μυτιλήνη από όλους!! Όλοι έχουν την δυνατότητα μέσω αυτού του blog να αναρτούν ιδέες, απόψεις, νέα - οποιοδήποτε ενημερωτικό υλικό που αφορά την προσπάθειά μας στέλνοντας το mail τους στο: aganaktismenoimytilene@hotmail.gr ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον τομέα αναρτήσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ" ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!! ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ "ΑΧΡΩΜΟΥΣ" ΠΟΛΙΤΕΣ!!!

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Να αντισταθούμε στην απόπειρα κατάλυσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και τα σχέδια συρρίκνωσης και απαξίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης που δέχεται η κοινωνία από τις πολιτικές του περιβόητου Μνημονίου, τα δημόσια Πανεπιστήμια γενικά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδικότερα βρίσκονται κυριολεκτικά στο στόχαστρο.

· Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το 2011 είναι μειωμένος κατά 48,7%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι περικοπές στις δαπάνες της πανεπιστημιακής λέσχης και στη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού οδηγώντας σε πρωτόγνωρες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, προβλήματα με τη θέρμανση, αναγκαστική εκκένωση μισθωμένων κτηρίων με όλα τα προβλήματα που τα παραπάνω συνεπάγονται.

· Οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ δεν προχωρούν, την ίδια ώρα που η πολιτική του «5 φεύγουν 1 έρχεται» μετατρέπεται σε «10 φεύγουν 1 έρχεται», με ορατό ακόμη και το πλήρες πάγωμα των διορισμών, στερώντας τα Τμήματα από διδακτικό προσωπικό, χωρίς το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

· Το πλήρες πάγωμα των νέων προκηρύξεων για όλες τις κατηγορίες προσωπικού που στερεί από το Ίδρυμα κάθε δυνατότητα προγραμματισμού και ανάπτυξης.

· Οι πιστώσεις για διδάσκοντες βάσει του 407/80, αναντικατάστατες για ένα περιφερειακό ΑΕΙ με σημαντικό αριθμό σχετικά νέων Τμημάτων, όχι μόνο περικόπηκαν πέρσι, αλλά και είναι εξαιρετικά ασαφές πόσες – και εάν... – θα δοθούν την επόμενη χρονιά.

· Αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις του Υφυπουργού Παιδείας που δημιουργούν συνεχώς προσκόμματα στη στελέχωση των Τμημάτων: ακυρώσεις διορισμών και εκλογών μελών ΔΕΠ, απαίτηση για υποχρεωτική παρουσία εκλεκτόρων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολύμηνο πάγωμα των εξελίξεων, «διαταγή» για αναστολή διαδικασιών εκλογής μέχρις ότου γίνουν οι προεδρικές εκλογές.

· Τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα («Θαλής» κ.λπ.) εξακολουθούν να καθυστερούν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση περιορίζει ακόμη και τις... υποτροφίες του ΙΚΥ.

· Το «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο» της κυβέρνησης, ρητά αναφέρεται σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε επίπεδο Τμημάτων και Ιδρυμάτων, προς εξοικονόμηση πόρων, μεταξύ δε αυτών και το Πανεπιστήμιο.

· Ο σχεδιαζόμενος Νέος Νόμος – Πλαίσιο, που αναμένεται να κατατεθεί, θα αναιρεί την αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων, επιβάλλοντας εξωτερικές διοικήσεις, συγχώνευση των Τμημάτων σε «Σχολές», θα υπονομεύει το κύρος των πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και θα εισάγει την ιδιωτικοοικονομική – επιχειρηματική λειτουργία.

Είναι σαφές ότι, εάν τα πράγματα συνεχίσουν στην πορεία που δείχνουν να παίρνουν σήμερα, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα υπάρχει πραγματική αδυναμία των περισσότερων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου να προσφέρουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο, αντιμετωπίζοντας συνθήκη οριακής υπολειτουργίας ή ακόμη και αδυναμίας ολοκλήρωσης των προγραμμάτων σπουδών. Συνολικότερα, τόσο η πολιτική των περικοπών και των συγχωνεύσεων και καταργήσεων – τις συνέπειες των οποίων είδαμε και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση-, όσο και η προοπτική του νέου θεσμικού πλαισίου θα σημάνουν μεγάλης κλίμακας συρρίκνωση και πραγματικό μαρασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναιρώντας όλη την προσπάθεια που έχει γίνει για ένα υψηλού επιπέδου και καινοτόμο περιφερειακό Πανεπιστήμιο.

Το ερώτημα που τίθεται σε όλες και όλους μας, σε όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου, είναι εάν θα μείνουμε απαθείς θεατές της ατομικής και συλλογικής μας απαξίωσης και του εξευτελισμού ενός δυναμικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ή εάν θα αντιδράσουμε συλλογικά και αγωνιστικά. Φάνηκε ότι με την προσπάθεια απόσπασης διαβεβαιώσεων ή με την προσπάθεια προσαρμογής στις νέες συνθήκες απλώς αναπαράγονται και εντείνονται τα αδιέξοδα. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη για να διαπιστώσουμε την αδυναμία λειτουργίας. Τώρα είναι η ώρα για να αντιδράσουμε.

Καλούμε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να μην καταθέσει νέο Νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πνεύμα του Σχεδίου Διαβούλευσης που απέρριψε σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, σταματώντας παράλληλα την πολιτική των περικοπών σε όλα τα επίπεδα.

Καλούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην σημερινή της συνεδρίαση, να αποφασίσει προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας για το πενθήμερο 6 έως 10 Ιούνη. Η αναστολή λειτουργίας πρέπει να συνδυαστεί με πολύμορφες εκδηλώσεις που θα απευθύνονται και στην πανεπιστημιακή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες και θα προβάλλουν το έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου να κάνουν την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης υπόθεση ΟΛΩΝ.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ιδιαίτερα σημαντικό έργο και κοινωνική-οικονομική προσφορά στην ελληνική νησιωτική κοινωνία είναι και πρέπει να παραμείνει ένα δυναμικό Ίδρυμα. Ας αντισταθούμε συλλογικά στις πολιτικές που μεθοδεύουν τη συρρίκνωση και την απαξίωσή του.

Επίσης, ζητούμε από την Πρυτανική Αρχή την άμεση πληρωμή προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης και την επαναπροκήρυξη θέσεων εργασίας των συμβασιούχων.

Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου – Παράρτημα Μυτιλήνης

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σύλλογος ΕΤΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σύλλογος ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σύλλογος Συμβασιούχων Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κίνηση Διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80

Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης, Α-λέκτωρ

Συνυπογραφή Ανοιχτής Συνέλευσης Αγανακτισμένων Μυτιλήνης

1 σχόλιο:

  1. πιστεύω ότι η υπογραφή εδώ των αγανακτισμένων δεν έχει θέση. το ψήφισμα το καταλαβαίνω, αλλά πως βρεθήκαμε να υπογράφουμε εδώ δεν το καταλαβαίνω.

    ο σύλλογος ΔΕΠ του πανεπιστημίου ανέχεται (και προωθεί) απίστευτη κομματοκρατία και οικογενειοκρατία.Θα στήριζα ένα αίτημα του για αξιοκρατία, όχι όμως το αίτημα να συνεχίσει να υπάρχει σαν να μη τρέχει τίποτα.

    καλά τα λέει η προκήρυξη, αλλά να θυμόσαστε πως φτάσαμε ως εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!